Wednesday, 1 August 2012

Ada-Mu dan Ada-Nya :)

Hidup ini jangan terlalu bersendirian , jangan terlalu bongkak . Jika sendirian jugak kita tidak dapat menghadapi liku liku kehidupan . Jika itu , sentiasa mencari kawan . Anggap mereka di sekeliling kita adalah kawan kita dan bukan musuh kita . Ingat sekali kita bermusuh , selamanya kita tidak akan mengenal erti persahabatan . Sahabat mempunya banyak erti , dalam kata lain adalah penyelamat kita dalam kita punya masalah , kesenangan , kegembiraan dan kesedihan :)

Assalamualaikum ! Lame dah tak berblogwalk-ing dan menulis kat atas keyboard nie . Rindu sangat kat nyawa saye ini . Nyawa ini lah yang selalu membantu saye menyiapkan kerja-kerja saye di Politeknik . Dan yang penting nyawa ini adalah hadiah dari abah saye . Saye sayang abah . Muaaahhhhh ! Bercerita tentang abah , saye rindu akan family saye . Saye disini belajar erti berdikari . Nasib saye ade kawan kawan yang menjadi kekuatan untuk saye terus berdiri disini sendirian . Terima kasih kawan kawan , saye tak kan pernah lupe pengorbanan kalian . Kalian are the best for my life . Kawan kawan ? Meman kawan kawan ade bersama saye , hari hari dan tiap ketika . Ketika saye bangun tido , pergi kerja dan juga sehingga saye ingin melelapkan mata . Dia selalu disebelah saye . Walaupun saye jauh dari family , ehh memang jauh . Saye tetap ade kekuatan disini , saye menanges mereka tenangkan saye . Saye gembira mereka bersama .


Kehidupan yang jauh berbeza tapi dengan ade mereka kehidupan seperti lengkap , lengkapnya ketika saye bersama keluarga disisi . Yaa , baru saye perasan mereka adalah keluarga saye . Keluarga yang dekat dengan saye . Tapi ade sesetengah manusia yang tak perlukan kawan , mereka boleh survive untuk hidup sendirian dengan menganggap orang lain adelah musuh . Tidak bagi saye sebab kawan itu adelah penting dalam kehidupan . Dan saye lebih sayangkan kawan kawan saye , moh jadi kawan saye dan tahulah cara saye sayang kawan kawan saye hewhew >..<'


Lahir -> belajar mengenal dunia -> pergi sekolah -> berjumpa kawan -> pergi kolej -> berjumpa kawan lagi -> pergi kerja -> berjumpa ramai kawan lagi dan dimana mana adalah kawan serta ada kawan . Itulah kehidupan , putaran masa yang mempertemukan kita dengan pelbagai jenis orang sekeliling tanpa mengenal usia , bangsa dan warganegara . haha WARGANEGARA :D . Dan saya bangga dengan itu kerana saya dapat membiasakan diri dengan putaran masa tersebut ! Dan saya hargai itu . Saya HARGAI nya ;) Kawan lama dan baru itu adalah KAWAN bukan kawan lupe kawan . Istilah itu abah saya dah ajar jangan lupa kawan selepas kawan baru ditemui . Tak baik katanya . 'Abah , akak ingat pesan abah' *flying kiss*













Kawan baru , kawan lame tak ade kawan semasa atau kawan simpanan yang ade cume kawan selamanya . Selamanya Harimau Malaya . hahaha merepek ! Dalam berkawan nie yang penting hati mereka . Hati perlu dijaga , jangan ade yang tersentuh . Seperti hati parents kita sendiri , jangan ade yang membuat mereka jijik dengan kita . Mungkin sekarang kita boleh tanpa dia atau mereka tapi one day , we need them and i'll be sure that .

Bersahabatlah dengan sesiapa tak kira kaum , bangsa atau agama . Kita hidup didunia bukan selamanya dan hanya sementara . Jika kita kesusahan sahabat adalah orang yang kita cari after family . Tanpa sahabat kita tidak kemane mane , tanpa mereka kita tiada apa apa . 
Kawan kawan saya sayang anda , bukan tak nak masukkan gamba tapi takut terlalu penuh dan ade yang berkata saya show off dengan kawan kawan tapi itu adalah realiti . Terima kasih Allah kerana telah mengurniakan keluarga dan sahabat yang baik seperti mereka .

To Seseorang : Awak tu jangan terlalu bangga dengan kehidupan sekarang , mungkin awak sekarang bahagia dan renungkanlah untuk masa depan apa yang berlaku jika awak hidup tanpa kawan . Dan pada masa itu , kawan yang dulu menjadi musuh akan mentertawakan anda ketika itu sambil berkata 'padah jika dulu berlagak' . Dunia berputar , jika sekarang anda di atas . Tak mustahil anda akan berada di bawah :)

No comments:

Post a Comment